Mosta

Moksliniai tyrimai, statistika, straipsniai

Ko vengti nėštumo metu? 

Nėštumas – tai ypatingas gyvenimo laikotarpis, kai moters kūnas patiria daugybę pokyčių, ką jau kalbėti apie emocijas. Juk moters viduje auga nauja gyvybė… Nors tai dažnai laikoma džiaugsmingu laikotarpiu, visgi yra dalykų, kurių reikėtų vengti. Tai padės išvengti galimų rizikų ir užtikrintumėte kūdikio bei savo sveikatą, verta žinoti, ko reikėtų vengti nėštumo metu. Taip pat nepamirkite, jog geriausias informacijos šaltinis – ginekologo konsultacija, todėl drąsiai užduokite visus jums rūpimus klausimus. 

1. Tam tikri maisto produktai

Kai kurie maisto produktai gali kelti pavojų tiek jums, tiek jūsų besivystančiam kūdikiui. Nėštumo metu reikėtų vengti šių produktų:

  • Žalios ir pusiau žalios žuvys bei jūros gėrybės (pvz., sušiai, midijos) – gali sukelti apsinuodijimą maistu arba perduoti bakterijas, tokias kaip listeriją ar salmoneles.
  • Nepasterizuoti pieno produktai – dėl listerijos bakterijos rizikos.
  • Žalia ar nepakankamai termiškai apdorota mėsa – dėl galimo toksoplazmozės arba salmoneliozės užkrėtimo.

2. Rūkymas ir pasyvus rūkymas

Rūkymas nėštumo metu gali sukelti rimtų komplikacijų, tokių kaip priešlaikinis gimdymas, mažas kūdikio svoris ar net persileidimas. Net pasyvus rūkymas – buvimas šalia rūkančių žmonių – gali pakenkti jūsų ir kūdikio sveikatai.

3. Alkoholis

Nėra saugios alkoholio dozės nėštumo metu. Alkoholis gali sukelti vaisiaus alkoholio sindromą, kuris gali turėti ilgalaikį poveikį kūdikio vystymuisi. Taodėl svarbu visiškai atsisakyti alkoholio nuo pat nėštumo pradžios ar net pradėjus planuoti nėštumą.

4. Kofeinas

Nors nedidelės kofeino dozės laikomos saugiomis, rekomenduojama nevartoti daugiau nei 200 mg kofeino per dieną (tai prilygsta vienai ar dviem puodeliams kavos). Per didelis kofeino kiekis gali padidinti persileidimo riziką arba sukelti kūdikio mažą gimimo svorį.

5. Didelio intensyvumo fiziniai pratimai

Reguliarus fizinis aktyvumas yra svarbus nėštumo metu, tačiau reikėtų vengti itin intensyvių arba pavojingų pratimų, kurie gali padidinti traumų arba per didelio kūno streso riziką. Tai apima sunkumų kilnojimą, sportus su dideliu traumų tikimybės pavojumi (pvz., slidinėjimą, futbolą) ar intensyvias aerobikos treniruotes.

6. Cheminės medžiagos ir aplinkos toksinai

Nėščios moterys turi vengti kontakto su chemikalais, kurie gali būti toksiški kūdikiui. Tai apima dažus, pesticidus, itin agresyvias buities priemones ir kitus potencialiai kenksmingus chemikalus. Geriausia pasikonsultuoti su gydytoju dėl saugumo, ypač jei dirbate su cheminėmis medžiagomis.

7. Stresas ir pervargimas

Emocinis stresas ir pervargimas gali neigiamai paveikti tiek jūsų, tiek kūdikio sveikatą. Ilgalaikis stresas gali didinti kraujo spaudimą, sukelti miego sutrikimus ir paveikti imuninę sistemą. Raskite laiko atsipalaiduoti, praktikuoti meditaciją ar lengvą jogą, kad galėtumėte sumažinti streso lygį.

8. Karštos vonios ir saunos

Venkite situacijų, kuriose jūsų kūno temperatūra gali per daug pakilti, ypač pirmojo trimestro metu. Itin karšta vonia, pirtis – nerekomenduojama.

9. Vaistai be gydytojo priežiūros

Nėštumo metu būtina vengti vartoti vaistus be gydytojo priežiūros, nes kai kurie vaistai gali turėti neigiamą poveikį kūdikiui. Prieš vartodami bet kokius vaistus, net jei jie atrodo nekenksmingi, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Tai galioja net ir maisto papildų vartojimui.

10. Ilgos, varginančios kelionės 

Ilgos kelionės automobiliais ar lėktuvu gali padidinti kraujo krešulių susidarymo riziką nėščioms moterims. Jei planuojate ilgesnę kelionę, būtinai reguliariai darykite pertraukas judėjimui arba pasirinkite kelionę lėktuvu, kur galite atsistoti ir pasivaikščioti.

Nėštumo laikotarpis reikalauja ypatingo atsargumo ir dėmesingumo savo sveikatai bei kūdikio gerovei, tačiau svarbu nepersistengti. Geriausia – balansas. Vengiant tam tikrų maisto produktų, pavojingų veiklų ir įpročių, galite sumažinti riziką ir prisidėti prie sveiko nėštumo eigos. Pasitarkite su savo gydytoju, jeigu kyla abejonių  ir įsitikinkite, kad laikotės visų rekomendacijų. Verta nepamiršti, jog rekomendacijos gali skirtis, mat kiekvienas nėštumas kitoks, todėl, jeigu draugei leista daug bėgioti, nebūtinai tai bus rekomenduojama ir jums. Nėštumą prižiūrintis geras ginekologas geriausiai įvertins jūsų individualią situaciją ir patars. 

Related Posts